De film

 Het ontstaan van een filmproject

Toen ik wakker werd, was het een warme zeer vroege novembermorgen, ergens aan de andere kant van de wereld, om precies te zijn in Nieuw-Zeeland.

Vandaag – meer dan vijf jaar later – zou je deze morgen met recht een morgen van inzicht kunnen noemen. Een inzicht met verstrekkende gevolgen.

Wat gebeurde er toen?

Zoals zo vaak was ik, bewapend met een omvangrijke camera-uitrusting, in een vliegtuig gestapt om landen fotografisch in beeld te brengen. Meestal was dat Australië. Zo ook nu. En ook deze reis had zeer concrete doelen: er moest een film over de vijf continenten ontstaan.  Na een verblijf van 54 maanden ‘Down Under’, in totaal 14 reizen en vele duizenden opnamen van dat land, werd het ook wel eens tijd. Als deze novembermorgen er niet zou zijn geweest, dan zou inderdaad alles prima volgens dit plan zijn verlopen.

In Australië aangekomen, begon ik met de precieze planning van de rondreis. Wanneer, waarheen en wat heeft prioriteit ? Maar toen was plotseling, geheel‘onverwachts’, deze bekende wetenschapper en voormalige evolutionist uit Zuid-Afrika in Australië – zelfs in dezelfde stad – die daar een van zijn vele presentaties hield. Toegegeven, het deed de ronde dat hetgeen hij ging vertellen spannend zou zijn, maar dat dit zulke grote gevolgen zou krijgen?

En toen sprak prof. dr. Walter Veith tijdens zijn allerlaatste presentatie uit een zevendelige reeks deze misschien wel alles bepalende zin…

Daar zat ik nu en mijn hersenen begonnen te werken. Mijn hart overigens ook.

Een paar maanden later, Australië had ik reeds achter me gelaten, ontwaakte ik op die novembermorgen ergens in Nieuw Zeeland… En toen kreeg ik deze ingeving!

Inmiddels is het 2012. Het project werd gerealiseerd en in de afgelopen anderhalf jaar hebben we tienduizenden bezoekers in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg verwelkomd op twee tournees.
Een filmproject met de naam: DE SCHEPPING – DE AARDE IS GETUIGE.

Was dat het inzicht op die allesbepalende novembermorgen? Precies! Het was de volgende gedachte die me niet meer losliet: “Verzamel al je beeldmateriaal en maak daaruit een bijzonder werk!”

Plotseling werd ik me bewust van het feit dat ik ontelbare opnames uit meer dan zeventig landen bezat en eigenlijk… ja eigenlijk geen concept had, hoe al deze opnamen ooit te kunnen gebruiken. Ik had slechts gefotografeerd, soms uit passie, soms uit verveling en soms ook om beroepsmatige redenen.

Maar er was iemand die dat zeer goed wist en mij op een sympathieke manier en zonder slag of stoot bijbracht hoe wij deze opnamen zinvol zouden kunnen gaan gebruiken. Het ene na het andere wonder gebeurde er daarna. Dat gaf ons de zekerheid dat God ons begeleidt.

Waar draait het om? Om een film over de zes scheppingsdagen. Volgens welke enscenering? De Bijbel!

Op een filmdoek met een bioscoopformaat van 12 bij 6 meter, gepresenteerd met de nieuwste projectietechniek, ontstond een film van ongeveer zeventig minuten, met adembenemende effecten, camerabewegingen en beelden, die u tot nu toe slechts vanuit de bioscoop kent. De muziek, speciaal voor deze productie gecomponeerd, komt van Dominik Buchner, een zeer getalenteerde pianist en componist van filmmuziek. De complete technische productie en het converteren van de film is verzorgd door Ilja Bondar, een mediadesigner. Met dit jonge bekwame team werd een werk voltooid, waarvoor vier jaar voorbereiding en talrijke reizen nodig zijn geweest.

Uit circa 100 uur HD-filmmateriaal en ongeveer 100.000 opnamen is het materiaal gekozen dat de schoonheid van onze zesdaagse schepping in alle facetten beschrijft. In de herfst van 2010 en begin 2011 waren er opnieuw in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg vertoningen, die in deze landen in totaal 47.000 bezoekers hebben getrokken.