“De Schepping” in “De Betteld”

Verslag “De Schepping” in “De Betteld”

De film De Schepping is tot nu toe een enorme ervaring geweest. Het doel is om de mensen zich te laten realiseren dat ze geen toevalsprodukt kunnen zijn, maar een schepping van een liefhebbende God. En juist in een tijd als deze staat de boodschap, dat God zo’n 6000 jaar geleden de aarde in zes dagen heeft geschapen, weer toenemend in de belangstelling. Het is essentieel om deze boodschap te laten horen in Nederland. Tot aan “De Betteld” zijn er al 5000 bezoekers geweest die deze film hebben gezien.

Het Bijbelboek Openbaring verteld in hoofdstuk 14: En hij zei met een luide stem: Vrees God en geef Hem eer, want het uur van Zijn oordeel is gekomen. En aanbid Hem die de hemel, de aarde, de zee en de waterbronnen gemaakt heeft.

Johan de Boer van “Adventmedia” heeft met de “De Betteld” al wat vaker contact gehad en in één van de gesprekken ontstond het idee om de film daar te gaan vertonen. Gerhard Hobelman, directeur  van “De Betteld”  (nabij Doetinchem) was direct enthousiast en samen spraken zij af om dit op maandag 30 juli te gaan doen.

Op een zeer plezierige wijze is gezamenlijk de voorbereiding gedaan. Overigens is “De Betteld” een christelijk vakantiepark & conferentiecentrum van niet adventistische huize.

Op de dag van de presentatie staat Emiel, de geluidsman in de startblokken. Geweldig om te zien hoe de samenwerking tussen hem en ons zo uitstekend verloopt. Gerhard ziet het liefst het grote 10 bij 5 meter projectiescherm, maar de hal blijkt niet hoog genoeg te zijn. Een domper, we moeten helaas het 8 bij 4 meter scherm opzetten. Eigenlijk iets te klein voor een zaal die zo diep is.

Het opzetten van de 2 stands voor Adventmedia is inmiddels al in volle gang. We zijn met ruim 10 mensen, inclusief de twee moderatoren van die avond, Ronald van de End voor de vertaling van Henry Stober, de filmmaker die special uit Duitsland overgekomen is en Hanneke Tan voor de mededelingen.Tevens zijn er helpers gekomen uit Lelystad en Leiden. Adventmedia had grote belangstelling en kon diverse boeken en dvd’s verkopen. Grote belangstelling was er voor het boek “het Grote Conflict” en de “Genesis Conflict dvd serie” waarin professor Walter Veith die ook op defilm te zien is, nadere wetenschappelijke verdieping van de schepping geeft. Prachtig naslag materiaal.

De presentatie: Zouden er wel belangstellenden komen en hoeveel dan?

Gelijk zoals in de andere steden stroomde de zaal vanuit de camping zeer snel vol tot een aantal van 1400 a 1500 mensen. Wederom een geweldige ervaring! Ook het balkon achter in de zaal zit vol en dat (helaas) met het kleine scherm.
De uitgebreide inleiding gebeurt door Gerhard Hobelman die de bezoekers zeer snel enthousiast maakt. De film is zeer indrukwekkend voor de aanwezigen. Het einde van de avond was wel heel speciaal. Henry Stober sprak uitvoerig over de sabbat en sloot de avond af met iets wat hij nog nooit eerder had gedaan: een gebed voor de bezoekers, voor het team van “De Betteld” en voor Gerhard en zijn prachtige werk en of God deze avond met al de ontstane indrukken bij de mensen verder zou zegenen. Heel direct, heel integer en heel open. Iedereen, ook de mensen van “De Betteld”  waren zichtbaar aangedaan. Gerhard sloot de avond af en bedankt iedereen voor zijn/haar komst.

Na afloop van de avond aten wij gezamelijk met de crew van “De Betteld” nog een aangeboden hapje in de kantine. We namen de enorme ervaring van de dag- en de vraag of we volgend jaar dit nog eens willen doen, gezamelijk met elkaar door. We danken “De Betteld”  voor hun gastvrije ontvangst en sloten gezamenlijk deze indrukwekkende avond af met een gebed.

God heeft het werk van dit projekt gezegend en het lijkt steeds meer te groeien.

Johan de Boer,
Adventmedia en lid landelijke projectgroep.
6 augustus 2012

4 gedachten over ““De Schepping” in “De Betteld”

 1. Ik heet Frederik Serhalawan woon wen week in New York.
  Mijn moeder is adventist ik zou graag mere willen weten waar ik de film de schepping kan kopen,

  Thanks

 2. Ik ging met grote verwachtingen deze film bekijken en kwam er eerlijk gezegd toch ietwat teleurgesteld vandaan…
  Het eerst gedeelte van Walther Veith was ik laaiiend enthousiast over ( Ik heb al zijn lezingen op internet gezien).
  Het tweede gedeelte, de film zelf, was op zich een mooie film maar op een heel ander niveau dan het eerste: Ik wist dit in feite niet met elkaar te rijmen.
  Hoe dit project tot stand gekomen is verklaart natuurlijk wel deze combinatie.
  De lezing van Walther Veith getuigt van een hoog wetenschappelijk gehalte en geeft ijzersterke argumenten naar de sceptici en evt. evolutie-aanhangers maar bij de film zelf ontbreekt dit alles en ik had graag meer wetenschap er bij gezien,ook duurde het op deze manier best lang…
  Nu had het bijna een kinderlijk niveau t.o.v. het eerst gedeelte maar wat natuurlijk wel op deze manier perspectief biedt voor een gezinsproject: Het eerst gedeelte dus voor ouders ( of oudere broer/zus) en het tweede gedeelte voor de kinderen en met alle respect: Jammer van de ietwat knullige Adam& Eva…
  Ook het feit dat het “in den beginne” regende klopt mijns inziens ook niet helemaal omdat de aarde volgens de Bijbel bevochtigd werd vanuit de aarde en de regen pas na de zondvloed kwam…
  Hierbij wil ik gelijk graag de dvd’s van Kent Hovind aanraden die ook zeer interessant zijn en ook van zeer hoog wetenschappelijk niveau: Deze man heeft al vele keren de vloer aangeveegd met evolutie-leraren op universiteiten en al!
  http://creatie.info/videos/vidid/50
  Deze kritieke noot is niet als aanval bedoeld maar gewoon een reactie van iemand die zeker ook het belang van zo’n project inziet wat betreft het dilemma: Evolutie of schepping?
  Nog veel teveel mensen zijn geindoctrineerd door de evolutie-leugen die de zin van het leven totaal onderuit haalt dus alle lof voor dit project die met de woorden afsluit op de flyer: “Het is tijd voor een nieuwe verklaring, een die zin geeft,in plaats van het leven van zijn betekenis berooft. Een die God niet van ons afneemt maar hem weer aan ons teruggeeft!”

  • Hallo Manon,
   Als (onderdeel) van de organisatie van deze film in Dordrecht stel ik je commentaar zeer op prijs! Ik denk dat je een terecht punt aanhaalt, wat natuurlijk kan worden tegengesproken door aan te geven dat het volledig afhangt van de verwachtingen die je hebt bij deze film. In Dordrecht heb ik na afloop van de film ook met enkele mensen gesproken die totaal andere verwachtingen hadden bij de titel en promotie van deze film, maar tegelijkertijd heb ik ook heel veel zeer positieve reacties gehad, van mensen die juist onder de indruk waren van de prachtige natuur scenes…
   Het laat eens temeer zien in wat voor gevarieerde wereld we leven – en dat is maar goed ook: zo heeft God zijn schepping ook bedoeld – om elkaar aan te vullen, te ondersteunen en daar waar nodig bij te sturen, zodat we uiteindelijk meer op Hem mogen lijken.
   Dank in elk geval voor het delen van jouw ervaringen – wie weet scherpt het de verwachtingen op deze manier van anderen die in de toekomst deze film nog willen zien…

Geef een reactie